Biomaso

Pod pojmem produkt ekologického zemědělství si většina lidí vybaví zeleninu, ovoce nebo mléčné výrobky. Je to především z toho důvodu, že biopotraviny bývají spojovány především se zdravým životním stylem. Mezi produkty ekologického zemědělství ale patří také maso a uzeniny.

Ekologické chovy zvířat mají společné několik věcí. Je to především relativně volný pohyb zvířat a chov v přirozených bezstresových podmínkách, ve kterém se mohou zvířata přirozeně projevovat. Další podmínkou biochovu je kvalitní krmivo a šetrná porážka zvířat na certifikovaných jatkách. Splnění všech těchto podmínek by se mělo projevit na lepší chuti a křehkosti masa.

Biohovězí

Podle organizace FIBL (Švýcarský výzkumný ústav ekologické zemědělství) má maso skotu chovaném v ekologických podmínkách o 10-60% vyšší obsah nenasycených mastných kyselin. České biohovězí na našem trhu pochází především od farmářů, kteří pastevním způsobem chovají speciální mastná plemena skotu. V anketě, kterou pořádá organizace PRO-BIO LIGA bylo biohovězí zvoleno „Nejoblíbenějším českým biovýrobkem roku 2006“.

Biovepřové

Vepřové maso je jediným produktem chovu prasat. Za parametr kvality vepřového masa je dnes považován obsah tuku. Maso by mělo obsahovat co nejméně sádla a dosahovat co největší zmasilosti. Biovepřové však z hlediska tohoto parametru nedopadá vůbec dobře. Příčinou je paradoxně splnění podmínek ekologického chovu, tedy požadavky na krmení a celoroční pobyt prasat venku. Biovepřové tedy nebude nejlepší volbou pro příznivce nízkokalorické stravy.

Biouzeniny

Biovepřové a biohovězí se používá také při výrobě uzenářských výrobků. Mezi nejoblíbenější patří biošunka a biouherák. Tyto dva výrobky byly také oceněny v soutěži „Česká biopotravina roku 2004 a 2005“. Na rozdíl od klasické šunky má biošunka mírně šedou až nahnědlou barvu. Nejedná se však o vadu, ale o přirozenediou barvu mírně zauzeného masa, které je konzervováno pouze mořskou solí a mírně okořeněno biokořením.

Biomaso se dá koupit porcované ve vaničkách v některých bioprodejnách nebo v supermarketech. Populární je také nákup masa přímo u farmářů nebo řezníků. U biomasa by měl prodejce být schopen doložit certifikát o původu bioproduktu, který vydává kontrolní organizace pro ekologické zemědělství.

R. K.

Příspěvek byl publikován v rubrice Archiv článků, Novinky a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Biomaso

  1. Běžný uživatel možná neví, že levné hypermarketové uzeniny se vyrábí nořením výrobku do udící kapaliny a následným sušením a s poctivým uzením nemá společné zhola nic. A nemluvě o základu těchto průmyslových uzenin, jehož jádrem je „výrobní salám“ či rovnou separát…
    Kdo má možnost ochutnat poctivé hovězí nebo vepřové, dochované farmářským způsobem bez použití kostní moučky či jiných „výdobytků“ moderní doby, k hypermarketovému „masu“ se už nevrátí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>